Terence Blanchard
Kurt Elling
Kolarac
01. Novembar 2009.
25. Belgrade Jazz Festival

02. novembar 2009.

 
 
 
  Četvrte i ujedno poslednje festivalske večeri Beogradskog Jazz Festivala glavni program protekao je u znaku autora iz Sjedinjenih Američkih Država, Terence Blancharda i Kurta Ellinga.

Prvo je nastupio Terence Blanchard sa svojim kvartetom u sastavu : Brice Winston  (Tucson,Arizona)-saksofon, Fabian Almazan (Kuba)-klavir, Michael Olatuja (Nigeria/UK)-bas i Kendrick Scott (Houston,Texas) -bubnjevi.
Inače Blanchard je pored toga što je izuzetno cenjen trubač i kompozitor filmske muzike. Snimio je muziku za nekoliko filmova Spike Lee ("Jungle Fever", " Mo’ Better Blues", "Do the Right Thing", "Malcolm X", kao i za druge autore. Radio je i muziku za četveročasovni dokumentarac o uraganu Katrina. Početkom ove jeseni izdaje album Choices.



Upravo ovaj album je predstavljao osnovu njegovog nastupa na Kolarcu. Koristeći snimke filozfa i aktiviste Dr.Cornella Westa, Blanchard je u pojedinim delovima prosto hipnotizirao publiku da bi ih u sledećim momentima prodrmao svojom hiper energetskom svirkom.
Od muzičara ne zna se ko je bio bolji - ipak su zasijali saksofonista  Brice Winston i pijanista Fabian Almazan. Kompozicije "D’sChoice""Hugs (Historically Undertepressented Groups)", kao i naslovna “Choices” govore o širokom spektru interesovanja Terencea Blancharda, njegovom intelektualizmu i muzici koja je privukla publiku ali je i dobrano ostavila zbunjenom.
Intrigantno i vredno ponovne provere.



Pošto je američka ambasada bila pokrovitelj ove večeri, posle pauze izašla je na binu Jennifer Brush, otpravnica poslova ambasade SAD. Na prilično lošem srpskom je pročitala pozdravni govor upućen posetiocima jazz festivala i najavila drugog  autora ove večeri.
To je bio pevač Kurt Elling - dobitnik mnogih nagrada američkih jazz kritičara i časopisa “Down Beat” i “Jazz Times”. Nebrojene saradnje sa mnogim poznatim imenima jazza predstavljaju ga u impresivnom svetlu.
Koncert u Kolarcu je bio kao i novi album “Dedicated to You” posvećen legendarnoj saradnji saksofoniste Johna Coltranea sa pevačem Johnyjem Hartmanom.
Izvodeći pesme “My Foolish Heart”,”Dedicated to You”, “Steppin’ Out”,“Nothing at All” i ostale, ulickani i zalizani Elling je izazvao opšte oduševljenje kako svojim pevanjem, ponašanjem na sceni tako i komunikacijom s publikom , koja mu je bukvalno “jela iz ruke”. Ta poniznost beogradske publike i i salve aplauza koje je dobijao na svakom koraku poprilično je iritirala pojedince iz publike.



Čovek ima dobar glas, tehniku, zna da scatuje, egzibicionista je u svom pokazivanju šta sve može. No ipak ovo je izgledalo kao dobra uvežbana predstava. Tek dolazak saksofoniste Erniea Wattsa kao gosta donekle popravlja stanje, a gostovanje Terencea Blancharda dovodi koncert u mnogo ozbiljnije i hvale vredne vode.
Pred sam kraj koncerta, kad je pokazao svoje uzore: Sinatra, Nat King Cole a posebno Stevie Wonder, stvari počinju da se zakuvavaju. Dok Blanchard i Watts “rasturaju” svoje instrumente Elling iskače iz uglačane atmosphere i pokazuje da zna mnogo bolje nego šta se pretpostavljalo.
Bis na kome je otpevao na portugalskom jednu pesmu Antonia Carlosa Jobima doprinosi pozitivnijoj oceni ovog koncerta.
Izluđujući, mnogima odličan, nezaboravan, a nekima prenaglašen i pomalo histeričan nastup.


Fotografije sa koncerta


tekst - slobodan vlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti


Belgrade Jazz Festival 2009
Joe Lovano
Anat Cohen

31.10.2009.

Kolarac, Beograd
Red Snapper
31.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Dizzy Gillespie All Stars
Tomasz Stanko

30.10.2009.

Dom sindikata, Beograd
Ondes Jazz Project
Ithamara Koorax
30.10.2009.

Dom omladine Beograda




Belgrade Jazz Festival 2009
Sextet Marković-Gut
Gabi Novak

29.10.2009.

Dom sindikata, Beograd




Josipa Lisac
28.10.2009.

Sava centar




Skopje Jazz Festival 2009
The Power Of Three
(C.Corea/ S.Clarke/ L. White)

26.10.2009.

Univerzalna sala, Skoplje




Skopje Jazz Festival 2009
Bred Mehldau Trio
James Carter Quintet
24.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




Skopje Jazz Festival

Aki Takase
Marylin Mazu
23.10.2009.
Univerzalna sala, Skoplje




ZZ Top
22.10.2009.

Sala B. Trajkovski, Skoplje




Duško Gojković
19.10.2009.

Dom omladine Beograda